Mijn ervaringen met presenteren

Elke student moet er een keer aan geloven, de presentatie. Hoewel het bij de één vrij soepel verloopt, is het voor de ander een ware nachtmerrie. Vaak over een onderwerp dat jou (en zéker je publiek) geen fuck interesseert, probeer jij, met alle zielloze blikken op je gericht en je blaadje met steekwoorden in je zweethandjes geklemd, tevergeefs een interessant praatje te houden. Je weet dat niemand echt luistert en dat iedereen deze presentatie over een uur vergeten is, maar toch voel je je er deze hele dag kut over. Dit moet toch anders kunnen.

Herkenbaar? Dan heb ik hier een paar tips om je te helpen met het uiterlijk van je presentatie, het aantrekken van je publiek en het boosten van je self-esteem.

Bye bye, bullets!

Please, doe het niet. Gebruik geen bulletpoints in je presentatie. Je doet jezelf en je talenten als presenter echt tekort wanneer je ze gebruikt, want je raakt de aandacht van je publiek kwijt aan je powerpoint en je transformeert je veelbelovende presentatie in een nietszeggende voorleesbeurt. Bulletpoints werken niet bij presentaties, dus laat ze maar achterwege.

Confidence

Zelfvertrouwen is een lastige, maar in het geval van een presentatie is een goede voorbereiding is echt het halve werk. Het feit dat jij het gevoel hebt dat je het goed kent, geeft je al meer zelfvertrouwen. Probeer niet alleen je tekst te leren, maar ook je intonatie, snelheid en lichaamshouding te oefenen, zodat je van te voren al weet waar je aan moet werken. Houd je presentatie simpel, zo kan jij het makkelijker onthouden en kan je publiek het makkelijker begrijpen. Heb je last van zenuwen? Angst voelt hetzelfde als excitement, dus probeer jezelf ervan te overtuigen dat je dat tweede ervaart. Helpt!

Time Management

Het is belangrijk dat iedereen tijdens een groepspresentatie evenveel spreektijd gebruikt. Ben jij een snelle praten? Pas je tekst daar dan op aan. Het gaat niet om een gelijke hoeveelheid tekst, maar om een gelijke hoeveelheid tijd. Het publiek moet de indruk krijgen dat iedereen evenveel aan het woord komt. Zorg er ook voor dat je precies weet wanneer je partner klaar is met praten, zodat je een vlekkeloze overgang creëert. Niets is zo irritant als een abrupte pauze middenin je presentatie en de vraag: “Oh, sorry, ben ik al?”

Verras me!

Soms merk je dat je de aandacht van het publiek kwijtraakt naarmate je presentatie vordert. Om dit te voorkomen, moet je het publiek blijven verassen. Doe iets onverwachts, probeer originele content toe te voegen of maak gebruik van humor en retoriek. Letterlijk alles is mogelijk!

Interactiviteit

Wees ervan bewust dat je publiek geboeid wil worden. Het is veel leuker om betrokken te worden bij een presentatie dan passief luisteren. Probeer dus op een interactieve manier met ze om te gaan. Laat het publiek zijn mening geven en vragen stellen, doe een spelletje, laat een leuk filmpje zien of stel zelf de vragen. Mentimeter is een ideale applicatie om dit laatste te bewerkstelligen. Bedank me later maar. 😉

 

Good luck!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s