Story time: The Digital Demigod

Na het lezen van dit artikel over studenten die besloten 24 uur door te brengen zonder enige vorm van media (met gevallen van depressie, eenzaamheid en paniekaanvallen als gevolg), werd ons gevraagd om ook eens een oogje in het zeilen te houden wat betreft ons media gebruik. De opdracht van vrij eenvoudig: Houd een media dagboek bij, waarin vermeldt staat welke media je gebruikt, hoelang ze je gebruikt, wat je motiveert ze te gebruiken, in welke sociale setting je je op dat moment bevindt en hoe je je voelt op dat moment.

Ik dacht: Ah, eitje! Ik had van te voren al wel bedacht dat ik media zou gebruiken voor de simpelste doeleinden als communicatie, entertainment en informatie. Dat het resultaat zo ver van de realiteit af bleek te wijken, had ik niet voor ogen gehad. Spoiler alert: Ik ben niet langer alleen mens, maar tegenwoordig ook een virtueel wezen. Een digitale halfgod, if you will.

Het blijkt dat ik een hyperactive sociale media gebruiker ben, en met mij een hele generatie. We spenderen het meerendeel van onze tijd aan het versturen van Whatsappjes, het bekijken van Youtube videos en het scrollen door de eindeloze tijdlijnen die Facebook aan ons biedt. Dat laatste is, tot mijn verbasing, meer een kwestie van gewoonte: We lezen de inhoud niet eens, we genieten puur van het gebaar van scrollen op zich.

Do with this what you will, maar een gewaarschuwd man telt voor twee. Misschien wordt het tijd om ons gedrag wat kritischer te gaan bekijken, voordat we met z’n allen veranderen in een stel hersenloze zombies dat alleen nog maar via een scherm kan communiceren. Is dat de cultuur waarin wij willen leven?

 

Afbeelding naar picjumbo.com

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s