Een gesprek met een kunststudent

In een wereld vol werkdruk en efficiëntie, is het lastig om de tijd te nemen en stil te staan bij hetgeen dat onze cultuur op de been houdt: kunst. Het is belangrijk dat we dit blijven doen, want kunst heeft een zeer onderschatte toegevoegde waarde. In deze post interview ik Erik Peters, eerstejaars kunststudent, homo universalis en, tevens ook, amateurvoetballer. We bespreken zijn werken, de kritiek die erbij komt kijken en het nut van kunst in het algemeen.

Erik is woonachtig in Enschede, waar hij tevens eerstejaars Crossmedia Design student is aan de ArtEZ AKI kunstacademie. De studie bevalt hem goed, evenals de vele andere bezigheden die hij zoal benoemt. Zo speelt hij trompet, zingt hij in meerdere bands en werkt hij bij Mise en Place. Hij is een groot liefhebber van goede films en series, en traint sinds kort ook met het AKI voetbalteam, “dat idee vindt mijn omgeving nog steeds lachwekkend en onwerkelijk”, vertelt hij.

Sinds zijn eerste ‘echte’ reis, een drieweekse Interrail trip door Europa in de zomer van 2015, heeft hij ook de reislust goed te pakken gekregen en probeert hij er zo vaak mogelijk op uit te trekken. Zo maakte hij onder anderen een reis naar New York, die hij vastlegde op zijn blog.

11164185_693365770766022_2074069899714220971_o
Erik Peters, 2016

De blog en zijn werken

Erik gebruikt zijn blog niet alleen om vakantiekiekjes te delen, ook zijn hier veel verschillende kunstwerken van hem te vinden. “Bij het maken van mijn werken focus ik me niet op één bepaald medium, maar tast ik zoveel mogelijk af. Fotografie, film, animatie, schilderkunst, print, muziek, illustraties of een combinatie van verschillende media. Lekker cliché, zo klinkt het misschien, maar ik teken al sinds ik klein ben. Dit geldt ook voor het maken van muziek. Ik denk dat ik ben begonnen met interdisciplinair werk in de periode dat ik nog op de middelbare school zat.”

Op de vraag op welk kunstwerk hij het meest trots is, kan hij geen antwoord geven. “Het motief en de uitkomst van mijn werken verschillen zo erg van elkaar, dat ik bijna overal wel met een andere blik naar ga kijken.”

De relevantie van kunst

Ik vroeg aan Erik wat kunst, in de breedste zin van het woord. voor hem betekent, hij antwoordde: “Kunst in de breedste zin van het woord? Het fijne van de kunsten vind ik dat het zowel compleet irrelevant als relevant kan zijn. Zowel geëngageerd als volledig abstract. Kunst heeft geen regels en staat daarmee los van de maatschappij en de wetenschap, maar kan gelijktijdig zoveel invloed hebben en geïntegreerd zijn in het dagelijks leven.” Daarnaast vertelt hij dat hij kunst belangrijk vindt, omdat je je ermee uit kan drukken en omdat het je vrijheid kan geven.

img_3047-2
Wrijfletters (Erik Peters, 2016)

Inspiratiebronnen

Elke kunstenaar heeft een zekere vorm van inspiratie nodig. Ik ben daar als persoon zeer benieuwd naar en vroeg Erik waar hij inspiratie uit haalt. Dit vertelde hij: “Soms maak ik werken naar aanleiding van een bepaalde opdracht. Daarnaast zijn mijn persoonlijke ervaringen, filosofische theorieën en mythologie inspiratiebronnen geweest. Vaak helpt het ook heel erg om research te doen en veel te kijken naar werk van andere kunstenaars. Daarvoor heb je natuurlijk het internet maar ook zeker het bezoeken van musea en tentoonstellingen kan een goede invloed hebben.”

Kritiek

Erik en ik spraken ook over kritiek in de kunstsector, ik vroeg hem of hij hier vaak mee te maken krijgt, en hoe hij er mee om gaat. Hij antwoordde: “Kritiek of opmerkingen werken vaak, zeker als ze komen van mensen die er verstand van hebben, eerder verruimend dan vervelend. Daarnaast blijven sommige dingen natuurlijk een kwestie van smaak, en daarover valt niet te twisten. Opmerkingen over mijn studiekeuze, zoals: ‘Waarom ga je naar de kunstacademie als je een VWO diploma hebt? Wil je later soms geen baan?’ heb ik zelden gehad. Als ze er wel waren, zou ik me daar niet zoveel van aantrekken.”

slkut
Prettygurlsaintslutty (Erik Peters, 2016)

Toekomstperspectief

Benieuwd naar zijn toekomstplannen, vroeg ik Erik of hij van plan is actief te blijven binnen de creative sector, of dat hij wellicht iets heel anders wil gaan doen. Erik vertelde dat hij graag in de creatieve sector terecht wil komen en is dan ook zeker van plan bezig te blijven in het creatieve vak: “Of ik dan mijn brood ga verdienen met kunst, design, optredens of reisverslagen, weet ik nog niet en daar heb ik ook nog niet echt een voorkeur in. Ik blijf gewoon lekker bezig met de dingen waarin ik me interesseer en zie wel wat er op mijn pad komt.”

Eriks advies

Tot slot vroeg ik Erik of hij nog een gouden advies had, dat hij graag met lezers, en dan vooral beginnende kunstenaars, wilde delen. Nou jongens, bijdeze: “Of ‘ie goud is weet ik niet, maar wat ik vanuit mezelf kan meegeven is dat je enerzijds niet bang moet zijn om ‘lelijk’ werk te maken en anderzijds ook niet te snel tevreden moet zijn. Experimenteren en falen hoort er nou eenmaal bij en maakt je uiteindelijk alleen maar beter.”

Ben je benieuwd geworden naar Eriks werk? Houd dan erikmaaktdingen.wordpress.com in de gaten, hier publiceert hij regelmatig iets nieuws.

Afbeeldingen zijn afkomstig van Facebook en Erik Peters, erikmaaktdingen.wordpress.com, 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s