De Hypocrisie van de Beauty Industrie

Is het je ooit opgevallen hoe beperkt het beauty aanbod is voor gekleurde mensen? Dit is een retorische vraag, want natuurlijk is dat je opgevallen. Het zoeken van een foundation die ook maar enigszins in de buurt komt van je huidskleur, wordt al een pain in the ass. Ik ging naar een aantal drogisten en stelde de vraag: “Waarom?” Is de doelgroep misschien te klein, worden gekleurde mensen gewoon over het hoofd gezien of voldoen zij niet aan het schoonheidsideaal? Het antwoord: “Ze maken gewoon geen andere kleuren.”

Dit was meer dan een jaar geleden en ik was meer dan pissig. Alleen de hypocrisie al, die roekeloos door de beauty industrie galmt, maakt me misselijk. Essence, bijvoorbeeld, introduceerde in 2011 het ‘Girls for Girls’-project waarbij elke jaar donaties gedaan worden aan goede doelen. Dit jaar ging 76% van de totale donaties naar de Kinderrechte Afrika E.V. organisatie. Essence wil hiermee de fundamentele rechten, waaronder gelijkheid, van Afrikaanse meiden waarborgen, en besluit dan toch om maar drie kleuren foundation aan te bieden. Dan is er nog L’oreal, een ontzettend succesvol bedrijf, te danken aan de diversiteit en multiculturaliteit van het personeel. L’oreal heeft veel geleerd van haar personeel, en heeft hiermee een ondoordringbare internationale positie weten te bemachtigen. Je zou verwachten dat je diversiteit, waar L’oreal zo trots op is, terug ziet in de schappen, maar dit is wederom niet het geval.

Omdat ik destijds geen genoegen nam met ‘ze maken gewoon geen andere kleuren’, zocht ik contact met Essence. Ik stuurde ze dit bericht:

Beste Essence Cosmetics,

Ik ben ontzettend fan van jullie merk. Jullie zorgen voor betaalbare make-up van een goede kwaliteit. Ik heb echter een vraag, en dit geldt niet alleen voor jullie, eigenlijk geldt dit voor de hele industrie. Waarom is er zo weinig make-up voor “gekleurde” mensen? Is deze doelgroep te klein en daardoor niet relevant, of worden zij gewoonweg over het hoofd gezien? Ik ben zelf blank, maar ik vind het vervelend dat gekleurde mensen zo moeilijk aan producten kunnen komen en als zij al iets vinden, daar vaak diep voor in de buidel moeten tasten. Make-up hoort toch leuk te zijn voor iedereen? Ik hoop dat jullie mijn vraag in acht nemen, en ik ben zeer benieuwd wat de toekomst ons zal brengen!

Alvast bedankt,

Maud Rebergen, 17 jaar.

Hierna stuurde ik gelijksoortige berichten naar andere merken, maar alleen van essence kreeg ik een reactie:

Beste Maud,

Bedankt voor je bericht aan essence.
Wat goed en fijn dat je meedenkt niet alleen met essence maar ook met de medemens!
We zullen je feedback doorgeven aan ons hoofdkantoor in Duitsland en wij hopen ook dat we hierin meer ontwikkelen 🙂
Want alhoewel we een paar producten hebben voor verschillende teints, we snappen je punt helemaal.

Hartelijke groetjes,
essence team

Uiteraard is er tot op de dag van vandaag nog niks veranderd. Cosmeticamerken blijven, zelfs in de multiculturele samenleving die Nederland kent, vasthouden aan hun beperkte maar winstgevende assortiment.

 

7 reacties op ‘De Hypocrisie van de Beauty Industrie

 1. Mooi dat je op jouw jonge leeftijd zo begaan bent met anderen, daar kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen! Hopelijk komt er een positief gevolg aan de actie die je ondernam. Ik ben zelf blank, dus heb mij nog nooit gediscrimineerd gevoeld op vlak van makeup. Wat me laatst wel opviel is dat er bij de babykledij veel meer is voor meisjes dan voor jongens. Ik moest namelijk laatst een cadeautje shoppen voor een kraambezoek, en de keuze voor jongetjes was opvallend beperkter dan die voor meisjes.

  Like

 2. Wat goed dat je je hiervoor inzet! Toen ik in Tenerife make-up wou kopen, had ik juist dat de lichtste foundation (ook merken waarvan ik weet dat ze meer kleuren hebben) minstens 2 of 3 tinten donkerder was dan mijn huid. Dit probleem heb ik trouwens in Nederland ook, niet alleen de donkere kleuren missen, ook de lichtste =( (zeker bij merken die in de kruidvat e.d. te koop zijn)
  Ik waardeer het wel dat Essence wel heeft gereageerd!

  Geliked door 1 persoon

  1. Drankje voor je bericht. Ik ben zelf ook superlicht en heb ook vaak last van te donkere kleuren. Het is inderdaad superfijn dat Essence in ieder geval det moeite heeft genomen om te reageren, Ik hoop alleen dat het ook wordt doorgevoerd.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s