Mijn ervaringen met Ukelele

There’s something about the ukulele that just makes you smile. It makes you let your guard down. It brings out the child in all of us. — Jake Shimabukuro (Bron)

Ik heb de chillste jamsessies meegemaakt, op het podium gestaan en zelfs een nummer opgedragen aan mijn overleden opa. Ik gebruikte muziek en mijn uke als zelftherapie als ik me kut voelde, maar ook als project voor CKV. De allerbeste herinneringen zijn echter de kampvuurtjes: lekker buiten onder een prachtige sterrenhemel, griezelverhalen en natuurlijk heerlijke sing-along songs, wij waren altijd van de partij.

Mensen vragen weleens waarom ik ukelele speel en wat de voordelen hiervan zijn. In deze blogpost lees je daarom meer over de ukelele en waarom jij het zou moeten spelen. Twijfel je om Ukelele te gaan spelen? Doen! De ukelele is een geweldig instrument, en ik vertel je waarom.

Ukeleles Zijn Da Bom.com

De laatste jaren is de ukelele niet alleen ontzettend populair geworden onder jongeren, maar ook zie je dit instrument steeds vaker terug in popmuziek, YouTubevideos en reclamespotjes. Artiesten als Jason Mraz en Train zijn groot fan van dit kleine instrument en op YouTube vind je duizenden ukelele covers.

Ukeleles zijn tof, dat weten we. Deze reden is misschien niet de voornaamste om ukelele te gaan spelen, maar ik zou het toch doen! 🙂

It’s Easy Peasy

Ukelele leren spelen is relatief makkelijk en heel rewarding. Het instrument heeft vier snaren (i.p.v. zes bij een gitaar), dit maakt alles wat minder overweldigend. Ook zijn er veel ukelele sites met tutorials, notenschema’s en bladmuziek, die je (vaak) gratis ondersteunen in je leerproces. Ik heb alles geleerd via internet, en raad je ook aan dit te proberen. Kijk  vooral eens op www.ukulele-tabs.com of ukutabs.com voor wat meer info.

Natuurlijk zijn sommigen er beter in dan anderen en moet je veel oefenen om goed te worden. Toch kan, naa mijn mening, iedereen het leren spelen!

Ukeleles Zijn Relatief Goedkoop

In verhouding tot andere instrumenten is een ukelele goedkoop. Natuurlijk kan je er altijd meer aan uitgeven, zoals bij alle muziekinstrumenten, maar een beginners ukelele kan je al krijgen onder de 30 euro. Dit vond ik persoonlijk heel fijn, omdat ik niet zeker wist of ik het wel leuk zou vinden. Op deze manier ben je dan toch niet zoveel geld kwijt.

Mijn eerste ukelele kostte 16 euro, en ik heb hier jaren plezier van gehad. Uiteindelijk ben ik doorgeschoven naar een groter formaat, waarmee ik nu beter uit de voeten kan.

 De Ervaring Is Geweldig

De ukelele heeft een hele chille vibe. Het is een laidback instrument met een speels en gevoelig geluid. Niet alleen het spelen ervan geeft veel plezier, maar ook het luisteren ernaar. Mijn ukelele wordt er vaak bij gepakt op feestjes, omdat iedereen ervan geniet om ernaar te luisteren, mee te zingen en misschien zelf een beetje te pingelen. In mijn mening gaat ukelele spelen niet om beter worden of technieken perfect uitvoeren, maar om het plezier dat muziek maken geeft: dus blijf lekker jammen tot je vingers er pijn van doen!

ukuelele
Mijn ukelele, een capo en drie plectra

Heb ik je overtuigd? YES! Maar, Hold your horses! Ik heb namelijk nog wat laatste tips die je móet lezen voordat je je lokale muziekwinkel bestormt.

Ukeleles Zijn Geen Kleine Gitaren (!)

Maak deze fout alsjeblieft niet, want veel ukelele fans zien de vergelijking met een gitaar als een belediging. Naast het formaat zijn er namelijk veel verschillen tussen een gitaar en een ukelele. Een ukelele heeft bijvoorbeeld maar vier snaren, waar een gitaar er zes heeft. Deze vier snaren lopen niet van dun naar dik, dit is bij een gitaar wel het geval. Ook hoor je een ukelele zonder plectrum te spelen, het geluid klinkt dan een stuk natuurlijker. Zelf vind ik het trouwens wel fijn om met plectrum te spelen, omdat het volume dan sterker is. Twijfel je tussen een ukelele en een gitaar? Ga dan naar een muziekwinkel om ze uit te proberen, alleen dan weet je welke beter bij je past!

Kies Het Juiste Formaat

Ukeleles zijn er in vier gangbare maten: een sopraan, een concert, een tenor en een bas. Ik begon met een sopraan, omdat deze het meest compact was. Als je je eerste ukelele gaat uitzoeken, raad ik je ook aan hiervoor te gaan. Je kan natuurlijk ook zelf gaan voelen, zodat je 100% zeker weet waar jij je het prettigst bij voelt.

Wat Heb Je Écht Nodig?

Om ukelele te spelen heb je een paar dingen daadwerkelijk nodig, deze zijn:

  • Een ukelele met snaren
  • Een stemapparaat. Je kan je ukelele ook via een app of site stemmen, maar dit vind ik persoonlijk fijner.

Dan zijn er nog wat dingen die handig zijn om te hebben, maar zeker geen pré:

  • Plectra.
  • Een tas of koffer. Als je van plan bent je ukelele veel te vervoeren, zou ik aanraden opzoek te gaan naar een tas of koffer om hem te beschermen. Hij is compact, maar net te groot voor een normale rugzak.
  • Extra snaren.
  • Een capo. Dit is een klem waarmee je de toonhoogte van de snaren kan veranderen.
  • Een draagband. Staande spelen is lastiger dan zittend, maar wordt soms vereist tijdens een optreden. Hiervoor is de draagband, waarmee je je ukelele aan de nek kan hangen.
20160308033214-2
Ik heb momenteel een tenor, maar heb jarenlang plezier gehad van mijn sopraantje.

 

Speel je ook ukelele of een ander instrument? Laat een reactie achter en vertel het me!

 

 

 

 

Foto’s zijn gemaakt met een Huawei P8 Lite

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s